Skaut nær bakken

En performance-uke i Oslo av Elena Aitzkoa

Et prosjekt initiert og produsert av OSLO PILOT

Poeten og skulptøren Elena Aitzkoa utfører denne uken performancer rundt om i Oslo, bærende på en lyseblå koffert full av skulpturer. Du kan finne henne syngende og plystrende i gatene, mest sannsynlig med et skaut på hodet.

«Bykjerne. Det offentlige rommet flyter bort gjennom bruk og beveger seg mot de forbipasserende. De eneste som står stille er tiggere som rutinemessig tar over et lite område tidlig om morgenen. Jeg går rundt fordi jeg ikke har noe spesielt å gjøre, og jeg ser dem igjen og igjen i området jeg bor. Nesten alle som spør om hjelp på gaten er kvinner, kvinner i alle aldre. Jeg tror de er romani, men jeg tar kanskje feil. De bor åpenbart ikke på gaten hvor jeg ser dem hver morgen. De kommer fra distriktene i utkanten av byen, møtes her i bykjernen og organiserer seg. En gruppe på fire eller fem må være mellom atten og tjueto år. Tidlig på morgenen møtes de i gaten nært huset mitt, men de bruker dagen på å gå opp og ned Karl Johans gate. De tigger gående. Jeg synes én av dem er vakker. Hun har på seg lange, mørke fløyelsskjerf, sandaler og et nøysomt knyttet, kanskje prikkete, skaut.

De eldre kvinnene sitter sammenkrøpet på bakken, tullet inn i lag med klær. De setter opp pappskilt og holder seg på samme sted hele dagen. Stoffet i klærne deres gnis mot fortauet. Jeg kan ikke se dem klart fra hvor jeg er: stoff, fortau, noen hender. Vinden løfter stoffet opp fra fortauet. Noen ganger, på morgenen, reiser de seg og går sammen med de andre kvinnene for en kaffe utenfor 7-Eleven. Og de røyker. Etterpå bruker de pappkoppene når de spør om penger.

Jeg skal lage skulpturer som får plass i en koffert. Så skal jeg hver eneste dag i løpet av uken putte skulpturene i kofferten og gå ut i Oslos gater. Jeg vil velge et sted og sette opp skulpturene. Kanskje jeg synger eller leser opp et dikt mens jeg plasserer dem.

Betong og tøy.»

 

Elena Aitzkoa